Mnoho lidí se mě ptá, jaký kávovar si mají pořídit, aby měli doma vždy čerstvou a kvalitní kávu. Když se jich zeptám na jejich rozpočet, dostanu často informaci, že by se chtěli vejít do 5.000 Kč. Říkám si: “Hmm, s takovýmto kapitálem se díra do světa kávy neudělá.” a všem do jednoho říkám, aby na kávovar zapomněli. Doporučuji jim proto dvě varianty. Jednou variantou je Cafflano kompresso, o kterém bude řeč v jednom z dalších článků nebo právě Aeropress.

Co se od kávovaru čeká?

Když někomu doporučuji pomůcku na přípravu kávy, snažím se zjistit jeho individuální požadavky, a podle toho vybírám. Když někdo chce espresso se vším všudy, doporučím Cafflano. Pokud někdo chce rychlou, čerstvou kvalitní kávu s komplexní chutí, vždy sáhnu právě po Aeropressu. Jedná se o jeden z nejrychlejších a přirom nejsnadnějších způsobů přípravy kávy, jaký existuje a zároveň tato rychlost a jednoduchost přípravy ani náhodou neničí kvalitu výsledného nápoje – ba právě naopak.

Uvědomuji si, že v dnešní době je rychlost stále nejdůležitejším faktorem většiny lidí pro výběr kávovaru. Ano, u kávovaru (horší generace) stačí stisknout tlačítko a čekat než vyteče průměrná až silně podprůměrná káva. U těch lepších a dražších kávovarů je zapotřebí zručnost baristy a nějaký čas, který budete stát u kávovaru než se káva připraví. Stejně je to i u Aeropressu, jehož výsledek je s běžným, doma udělaným, espressem nesrovnatelný!

Co je vlastně Aeropress?

Aeropress je druh pomůcky na přípravu kávy filtrované pod tlakem, to je odpověď na otázku, co je na Aeropressu tak speciálního. Skládá se z několika málo částí: Tubus, sítko na kávu (s filtrem), píst, speciální míchátko a odměrka na kávu. V balení najdete také násypku a stojan na filtry.

Foto: Daily coffee news

Aeropress vznikl v roce 2005 a vynalezl jej Alan Adler. Alan Adler byl výrobcem hraček a zároveň studoval aerodynamiku, to vše mu pomohlo k tomu, aby jednoho dne sestorojil patent na přípravu filtrované kávy pomocí vzduchu. I když Aeropress vypadá jako velice jednoduchá plastová hračka, opak je pravdou. Alan několik let inovoval různé prototypy, řešil šířku tubusu i tvar gumové manžety pístu. Dokonce několikrát pozměnil rozloření a velikost otvorů na sítku, do kterého se dává filtr tak, aby tlak vyvýjený pístem na sítko byl přesně takový, aby káva pustila komplexnost chutí.

Jak připravit kávu z Aeropressu

Příprava kávy z Aeropressu je velice rychlá a jedoduchá. Ovšem stejně jako všechny přípravy káv i tato má svá pravidla a postupy, které je potřeba striktně dodržovat. Příprava je jednoduchá jen ve chvíli, když jsou dodrženy všechny její body. Pokud změníte teplotu vody nebo hrubost mletí kávy nebo dokonce čas extrahování, z dokonale lahodné kávy vytvoříte podprůměrný kávový nápoj a to si přeci ani Aeropress a ani kvalitní káva nezaslouží…

Jsou známé dva základní způsoby přípravy Aeropressu. Jeden je tradiční (dle Adlera) a druhý je upravován z baristy na baristu podle jeho preferencí. V tomto článku vám představím tradiční způsob. Přikláním se k tradiční metodě, jelikož jen ta je schopna využít maximální potenciál Aeropressu. O obrácené metodě se dozvíte z dalšího článku.

Tradiční metoda – dle Alana Adlera

Tato tradiční metoda je tou nejrychlejší. Připravíme si vodu – ideálně filtrovanou, protože pouze filtrovaná voda je čistá a bez přidaných pachutí (například chloru). Vodu je potřeba ohřát na 80 °C. Pouze tato teplota, dle Adlerova zjištění, vytáhne z kávy převahu cukrů, olejů a ovocitých chutí. Proto je káva z Aeropressu sladší, kyselejší a komplexnější. POZOR… Voda nesmí projít varem. Ve chvíli, kdy voda začne vřít, uvolní se z ní kyslík, který je pro chuť kávy důležitý – káva je vzdušnější. Proto nikdy nedělejte to, že necháte vodu provařit, a pak schládnout. Pořiďte si teploměr, který vám bude teplotu vody hlídat a konvici vypněte v ten správný okamžik.

Dále je potřeba namlít kávu. Jakou kávu si vyberete je samozřejmě na vás, ale já doporučuji kávy sladší, světleji pražené, nepřepálené. Kávy, které mají ovocité tóny (jako je třeba Ethiopie), sladce čokoládové tóny (jako třeba Indonesie nebo Brazílie) či květinové tóny (jako například Costa Rica). Vždy je dobré mít kávu čerstvě praženou (týden – maximálně měsíc) a čerstvě namletou. Čerstvost kávy je hlavním faktorem kvalitní přípravy jakýmkoli způsobem! Kávu nameleme na střední hrubost (tedy trochu jemněji než na běžný filtr – V60, Chemex, atd., ale zase hruběji než na espresso). Hrubost bych přirovnal k hrubé mouce. Množství kávy na jednu dávku Aeropressu je 16 gramů (což odpovídá jedné odměrce přiložené v balení)

Nyní je potřeba sestavit Aeropress. Je to skutečně jednoduché. Do černého plastového sítka vložíme papírový filtr. Ten můžeme nyní propláchnout horkou vodou (jako u všech filtrovaných káv), ale dle Adlera to není potřeba, jelikož se káva dotýká filtru pouze krátký čas. Sítko i s filtrem zašroubujeme na tubus a nasypeme kávu. Poklepáním o dlaň kávu vyrovnáme. Takto sestrojený Aeropress postavíme na šálek, do kterého chceme kávu připravit. Šálek by neměl být moc kulatý, aby se při tlaku, který na něj vyvineme nepřevrhnul (ideální je skleněný Keep cup nebo větší porcelánový šálek).

Horkou vodu nalijeme pomalu do Aeropressu tak, aby byla hladina mezi číslem 1 a 2 (na tubusu). Zde nám Adler nechává možnost upravit si kávu podle své chuti. Ten, kdo má rád výraznější kávy – spíše podobné espressu, zalije si Aeropress pouze po číslo 1. Ten, kdo má raději jemnější kávy, lehce do hořkých tónů, nalije vodu po číslo 2. Čísla 3 a 4 jsou na Aeropressu pro případ, že chcete připravovat 2 dávky kávy. V tomto případě nasypete 32 gramů kávy (2 odměrky) a vodu nalijete mezi 3 a 4 – Toto poměrově větší množství vody je z toho důvodu, že větší množství kávy nasaje daleko větší množství vody.

Foto: Lasleil

Ihned, jak je voda nalita, rychle odložíme konvici, vezmeme speciální černé plastové míchátko ve tvaru T a kávu začneme míchat. NE, není to tak jednoduché, jak si myslíte… Kávu je potřeba zamíchat: rychle, opatrně, kompletně. To znamená, že během 10 sekund musíme kávu promíchat tak, aby se veškerá námletá káva spojila s vodou, ale zároveň ne moc rychle, abychom nepodporovali samovolné vytékání kávy skrz filtr. Tento jev je pochopitelný, takže se toho nelekejte, musíme se ale snažit prokapávání kávy co nejvíce omezit (toho docílíme právě přesností pohybů, přiměřenou rychlostí a co nejkratšími prodlevami mezi jednotlivými kroky).

Po cca 10 sekundách míchání rychle odložíme míchátko, nasadíme na Aeropress píst, na píst položíme obě ruce (ideálně předloktí) a vahou svých rukou (s přidáním přiměřeného tlaku) protláčíme. Celý proces protláčení by měl trvat 20 sekund. Uzpůsobte tedy tlak svých rukou tak, aby za 20 sekund byl píst na úplném dně Aeropressu a dotýkal se kávového lógru. Tlačte opatrně, abyste nepřevrhli šálek a neopařili se!

A MÁME HOTOVO. Výslednou kávu je možné až 1:1 zředit s horkou vodou (80 °C), čímž ji trochu zjemníme a hlavně zvýšíme množství – kdo má rád hodně kávy.

Čištění a údržba

Čištění je stejně snadné, jako samotná příprava. Stačí pouze odšroubovat černé sítko. Lógr i s filtrem zůstane přichycený na pístu. Nyní nad odpadkovým košem protlačíme píst na doraz, čímž vytlačíme veškerý lógr a píst zůstane “čistý”. Nyní už jen vytáhneme píst, vše důkladně umyjeme teplou vodou – BEZ JARU – maximálně s použitím speciálních přípravků na kávu, ihned osušíme, aby se na Aeropressu nezachtil zbytkový olej a uklidíme na neprašné místo.

Suma sumárum

Na přípravu dokonalé kávy z Aeropressu potřebujete:

  • 16 gramů středně hrubě mleté kávy (jedna odměrka, hrubost podobná hrubé mouce)
  • Vodu o teplotě 80 °C (zalitá mezi číslo 1 a 2)
  • 10 sekund pořádného ale opatrného míchání (speciálním míchátkem)
  • 20 sekund protláčení pístem
  • Výslednou kávu si můžete zředit až 1:1 vodou
  • Aeropress se dá podávat s mlékem!
Foto: Lasleil

A něco závěrem…

Aeropress je skutečně jedna z nejlepších příprav kávy. Snoubí se zde jednoduchost a rychlost přípravy s naprosto dokonalou chutí kávy. Jelikož je káva filtrovaná, cítíme její čistotu a lehkost. Jelikož je káva připravována pod tlakem, cítíme její přijemnou komplexní intenzitu. A jelikož je káva zalévána vodou o teplotě pouhých 80 °C, cítíme v ní více ovocitých, květinových, sladkých a acidních tónů.

Aeropress doporučuji každému, kdo začíná s kávovou mánií a nespokojí se pouze s “turkem”, ale také všem, kteří se kávou zabývají delší dobu a hledají něco víc.

Cenově se Aeropress pohybuje od 600 ,- do 800,- takže se jedná o cenově dostupnou alternativní přípravu kávy, která je skutečně pro každého. Bez potřeby elektřiny, pouze s horkou vodou.

Doufám, že se vám dnešní článek líbil. Budu rád za komentáře či za sdílení, aby se osvěta Aeropressu dostala mezi velkou skupinu lidí a mohli jsme tak společně vyhladit “kulturu turka”.

Váš Kávový maniak.