Dnes jsem degustoval kávu z pražírny Rebel Bean. Pražírna je známá, takže věřím, že jste o ní už slyšeli. Kdybyste chtěli o pražírně zjistit víc informací, koukněte na jejich stránky: https://www.rebelbean.kitchen/
Vždycky, když degustuji nějakou kávu z nové pražírny, snažím se, vybírat si takové kávy, které znám, nebo minimálně země, jejichž chuť znám velice dobře, abych věděl, co mám v chuti hledat.
Zrna
Hned po té, co jsem kávu otevřel mě překvapil fakt, že se zde nacházejí různě velká zrna kávy. Na to nejsem u Ethiopských káv zvyklý. Africké kávy mají většinou malá, kulatější zrna a zde jsem našel i zrna větší až velká. Nejsem si úplně jisný, ale domnívám se, že se jedná o směs Ethiopských arabik, jinak si rozdílnou velikost nedokážu vysvětlit.
Zrno je každopádně pěkně napražené, všechna zrníčka mají stejnou, nebo alespoň podobnou barvu a vůně je skutečně okouzlující.
Ve svém balení 250 g jsem našel asi 10 zrnek, která byla rozbitá, což je množství, které je ještě úplně v pořádku.
Pražení
Káva je pražena středním pražením, které je vhodné jak pro přípravu espressa, tak ro přípravu filtrované kávy. Je to výhodné pro velké spektrum zákazníků, kteří mohou koupit jednodruhově praženou kávu a každý si z ní připraví něco jiného, nebo je to vhodné i pro lidi, kteří si kávu koupí a každý den ji použijí na jiný druh přípravy.
Já bych si na Aeropress, na který jsem kávu ochutnával, představoval, aby byla pražena o trochu méně, protože bych z ní byl schopný vytáhnout více sladkých a ovocitě-kyselých tónů.
Chuť – Aeropress
Když testuji kávy, vždy si připravím Aeropress original dle Alana Adlera (vynálezce Aeropressu), kde vím, že z kávy vytáhnu její maximum a podrthnu více sladkých tónů.
U Ethiopské kávy právě od RebelBean bych očekával, že bude více kyselá, protože vždy, když si u nich nechám připravit espresso, jsou zvýrazěny kyselejší tóny (možná je to ale právě způsobenou danou přípravou espressa).
Ze začátku jsou cítit lehce ovocité tóny angreštu a mladého bílého vína. Je to příjemná sladkost, která je pro africké kávy typická. Na kořeni jazyka je poté cítit lehké šumění trpké minerální hořkosti, kterou bych hledal spíše v kávách z Indonézie. Toto šumění je v chuti sice překvapivé, ale velmi příjemné. Tělo je skutečně plné chutí, což je také jedna z věcí, která mi napovídá, že se nejspíše jedná o blend (směs). Jsou zde cítit hožké tóny kakaa a sladkost vysokoprocentní čokolády, objevuje se zde trpkost grapefruitu a bílého vína. Na konci se projevuje hořkost, která je až zbytečně silná a v tomto druhu kávy je pro mě nevyhovující.
V cuti bych čekal, že bude více ovocité kyselosti, ale věřím, že přesně tato chuť bude pro mnmoho kávových maniaků přesně to, co hledají a co od kávy očekávají.
Jak káva chládne, vystupuje do popředí minerální trpkost a příjemnou lehkou hořkostí čokolády. Konec (neboli ocas) je sice dost hořký, ale i přes to velice příjemný. I když bych tento fenomén u Afriky nečekal, chuť je příjemná.
Když káva schládne úplně, objeví se v popředí sladká chuť Studentské pečeti s kandovaným ovocem, což je chuť, která každého jistě potěší.
Balení, cena a tak různě
Tato káva má velice zajímavý příběh. Tento druh kávy, spolu s jinými dalšími druhy podporuje mladé etiopské dívky ve studiu a ve sportu a část výtěžku z každé kávy proto putuje na tento účel. Více si přečtěte na: https://www.rebelbean.kitchen/ethiopia-mustefa-abakeno/
Jediné, co mě na kávě od Rebel Bean vždy zamrzí je, že nejmenší balení, které nabízejí je 250 g. Já toho nejsem zcela zastáncem, protože abych ochutnal kávu na různé druhy příprav mi bohatě stačí 100 g, takto “musím” zbytek vypít a mám spustu šálků stejné chuti. I když v tomto případě, kdy je káva velice dobrá, mi to až tolik nevadí.
Toto balení stojí 290,- , což je v přepočtu na 100 g něco málo přes stovku, což je cena naprosto adekvátní kvalitě a množství.
Abych to závěrem shrnul. Vím, že káva od Rebel Bean bude vždycky exkluzivní, ale pro mě, jako pro milovníka silných kyselých káv, je tato Etiopie příliš hořká. Naopak si myslím, že tato chuť je přesně to, co lidé hledají a pokud někdo začíná s kyselejšími kávami, tak toto je přesně to, co mu doporučuji, aby ho přílišná kyselost neodradila.
Děkuji vám za přečtení tohoto článku, sledujte nás na Facebooku a Instagramu, aby vám neuniklo nic, co právě děláme. Budeme velmi rádi za sdílení této stránky, ať dobrou kávu, jako je třeba tato, dostaneme do povědomí co nejširšímu spektru lidí.
Váš Kávový maniak