Jednu ze svých toulek po kavárnách jsem věnoval také obci Lednice, která leží na jihu Moravy. Zde mi padla do oka kavárna Café Chateau, která se nachází na nádvoří zámku Lednice. Kavárna leží v klidném a příjemném prostředí zámecké zahrady. Má vnitřní malé útulné posezení a větší venkovní posezení s asi 15 stoly. Vždy, když navštívím nějakou kavárnu, snažím se sednout si tak, abych viděl na kávovar a na to, jak se má káva připravuje. Nyní se mi to nepodařilo, protože volné místo bylo pouze venku, což mi docela ztížilo hodnocení přípravy. Na druhou stranu jsem nebyl ovlivněn pohledem na přípravu a veškerou svoji pozornost jsem mohl věnovat pouze vzhledu a chuti výsledné kávy.

Jako obvykle jsem si objednal espresso. Objednávku jsem začal svojí typickou zvídavou otázkou: „Co máte dnes na mlýnku?“ Bohužel ne v každé kavárně je mi obsluha schopna odpovědět. Zde tomu tak ale nebylo a dostal jsem odpověď, že budu pít Brazílii. Byla ovšem škoda, že jsem dostal nabídnut pouze jeden druh, i když v nápojovém lístku stojí, že je možnost volby mezi dvěma kávami a na informační tabuli bylo napsáno, že dnes mají připravený Honduras (který jsem chtěl vyzkoušet). Spokojil jsem se s Brazílií a dál do toho raději nerýpal. Bylo super, že mi obsluha řekla, z jaké pražírny káva pochází, to je dle mého názoru velice důležité. Ještě mě mrzelo, že jsem se nedozvěděl, jaká z brazilských káv mě čeká. V Brazílii se pěstuje na tisíc různých druhů na stovkách farem, ale je možné, že tuto informaci obsluhující personál (možná ani samotná kavárna) nemá, což je škoda.

Espresso Lungo

Vždy, pokud je ta možnost, si objednávám espresso lungo, na kterém se nejlépe pozná, jestli v dané kavárně umí správný servis káv. V Café Cateau jsem se nebál toho, že bych dostal špatně naservírovanou kávu, a taky že nedostal. Káva mi byla přinesena na podnose v šálku, s konvičkou horké vody a sklenicí studené vody. Servírka se mě správně zeptala, jestli si ke kávě budu přát mléko – samozřejmě že ne!

Nejsem zarytý fanoušek brazilských káv, ale pokud je káva dobře upražená a připravená, pochutnám si i na ní. Zde jsem dostal kávu, která byla velmi dobrá, ale to bych nebyl já, abych v chuti nehledal nějaké chyby. Káva mi byla přinesena po 5 minutách od objednání (i když v kavárně bylo obsazeno jen 6 stolů) a na chuti to bylo znát. V kávě jsem cítil, že minimálně minutu až dvě stála připravená na baru a čekala, až si pro ni přijde servírka, aby mi ji přinesla. Cítil jsem typickou trpkost na začátku a na konci, která je znát u káv, které déle stojí. Takto dlouhá doba bohužel kazí umění baristky, která mi kávu připravila. Platí zde pravidlo, že espresso se musí dostat k zákazníkovi ideálně do půl minuty, nejpozději však do minuty od přípravy. I když jsem nebyl vevnitř a neviděl jsem, jak dlouho má káva na baru čekala, jsem přesvědčen o tom, že to bylo více jak minuta. O této skutečnosti mě přesvědčil i vzhled espressa. Když jsem se podíval do šálku, viděl jsem, že nad hladinou espressa je prstýnek cremy (jak postupně opadala). Její barva byla také tmavší, než by měla být a i její výška byla čekáním ovlivněna.

“Káva se musí k zákazníkovi dostat nejpozději do minuty od její přípravy”

Kávový Maniak

Ale abych pouze nekritizoval. I přes tuto skutečnost byla káva velmi dobrá a vím, že byla dobře připravena. Tělo bylo cítit po oříškové čokoládě, což je typické pro brazilské kávy. Káva byla výrazná, ale ne odporně silná. Kdybych chtěl být hodně puntičkář, tak se mi zdálo, že je káva trochu přeextrahovaná, to znamená, že tekla déle než 25 sekund. O tom ale také nejsem přesvědčen, protože jsem nebyl u přípravy a chuť mohla být ovlivněna pouze delším stáním na baru.

Speciální přípravy

Velmi mile jsem byl překvapen, že V Café Chateau nabízejí i speciální přípravy káv, jako je Chemex a jiné filtry, a také Aeropress. Nemohl jsem tedy odolat a jeden Aeropress jsem si objednal. Navíc, když jsem se dozvěděl, že mentorkou kavárny je Veronika Gálová Veselá (expertka na přípravu filtrované kávy), musel jsem ji vyzkoušet.

Aeropress

Na Aeropress mi byla nabídnuta Kenya, z čehož jsem měl velikou radost, jelikož kávy z Keni patří mezi mé oblíbené. Káva mi byla donesena ve velmi příjemném servise. Nápoj byl ve skleněné konvičce, ke které jsem dostal porcelánový, hezky zdobený šálek. Káva se mi na pohled zdála docela slabá, měla takovou zvláštní průhlednou barvu, na což nejsem u Aeropressu zvyklý. Tato lehká „slabost“ byla cítit i v chuti kávy. Když si připravuji Aeropress, je chuť výrazná, sladko-kyselá a hodně aromatická. Tato káva mi přišla, jako by byla připravována formou V60 Dripperu či jinou formou “obyčejné” filtrované kávy. Každopádně chuť byla velmi dobrá, ze začátku mi přišla lehce do hořka, ale postupně, jak káva chladla, byla čím dál více ovocitě sladká. Stejně jako u Brazílie na espresso, jsem se nedozvěděl, jaký druh Keni piji, což byla škoda, takže jsem nevěděl, jakou chuť zde mám přesně hledat. Jak jsem již psal výše, káva byla velmi dobrá, i když pro mě nezvyklá. Jediné, co bych zde vytknul, byla lehce zašpiněná skleněná konvička, která snižovala jiskru kávy, ale to není nic, za co by bylo třeba sekat hlavy.

Výběr, cena a tak různě

Výběr káv je zde pestrý, ale nenašel jsem žádnou hloupost, která by do dobré kavárny nepatřila (jako třeba turek a podobně). Ceny jsou přijatelné, i když ne nejlevnější. Za espresso jsem zaplatil 49,- a za Aeropress 70,-. Obě tyto ceny jsou na hraně, co jsem ochotný za „neznámou“ kávu zaplatit, ovšem teď když vím, že je zde káva takto dobrá, nemám nejmenší problém tuto cenu zaplatit.

Celkový dojem hodnotím kladně i přes pár drobných nedostatků, jako třeba, že se u mého stolu střídaly servírky s otázkou, jestli už mám objednáno, i když jsem již dávno objednáno měl. Na druhou stranu musím neskutečně pochválit práci obsluhy. Všechny byly velice příjemné, usměvavé a milé i po celém dni běhání na sluníčku v plné kavárně. Z vlastní dlouholeté praxe vím, že toto není vůbec jednoduché a všechny tímto mají můj obrovský obdiv! Velice kladně taktéž hodnotím fakt, že na nápojovém lístku má kavárna napsáno krátké, ale zajímavé povídání o kávě a o její přípravě, což se zas tak moc často nevidí.

Pár slov závěrem…

Chuť všech mnou ochutnaných káv byla výborná, i když ne excelentní, ale to vůbec nevadí, celkově mi kavárna přijde jako jedna z lepších, které jsem v rámci psaní tohoto blogu navštívil. Proto každému, kdo navštíví obec Lednice, nebo samotný zámek doporučuji, aby si udělal chvíli čas a navštívil kavárnu Café Chateau, kde o něj bude skvěle postaráno a bude zde mít skvělý kávový zážitek.

” Krásná kavárna na úžasném místě s výbornou kávou”

Martin Zapletal

Děkuji všem za přečtení tohoto článku. Budu rád, když ho představíte i svým kamarádům, dalším kávovým nadšencům. Čím více nás zde bude, tím rychleji vymýtíme všechny turky s lógrem a automatické kávovary.

Váš Kávový maniak…