První, co vás na této kavárně ihned po příchodu překvapí je její vzhled. Kavárna má nádherné prostředí. Je docela velká, ale je v ní jen několik stolů, což na mě udělalo obrovský dojem. Ve většině podobně velkých kaváren se totiž majitel snaží napěchovat ji stoly, barovými židličkami a pomalu i místy ke stání, ale tady tomu tak nebylo. Kavárna je nádherná nejen svým interiérem, ale také zvenčí.

Po příchodu jsem si, jako již tradičně, vybral stůl, ze kterého budu mít dobrý výhled na kávovar a na to, jak se má káva připravuje. Obsluha byla velmi rychlá a já jsem si mohl objednat své oblíbené espresso lungo. Občas mám náladu zkoušet, jakou kávu piji, tipnout si, z jaké země tato káva pochází, a pak až se zeptat obsluhy, co mají na mlýnku. Takto jsem to udělal i zde a nechal jsem se překvapit.

Espresso lungo

Příprava bohužel nebyla tak precizní, jak bych na takovémto příjemném místě čekal a je to dle mého názoru veliká škoda. Na druhou stranu péče o čistotu kávovaru i páky byla správná. Baristka páku řádně vyčistila, než do ní namlela kávu a hlavu kávovaru pořádně propláchnula vodou. Ovšem po té, co vložila páku do hlavy, ji tam nechala cca 10 sekund přepalovat, než si nachystala šálky. Tato doba není pro kávu devastující, ale už 3 sekundy po vložení páky do kávovaru se namletá káva pálí a hořkne – tak tomu bylo bohužel i zde. Po 10 sekundách baristka zapnula kávovar a nechala kávu extrahovat do doby, než se kávovar sám vypne. Ten se vypnul po 26 sekundách, což už je docela dost (i když stále v mezích únosnosti). V dobrých kavárnách by to takto ale fungovat nemělo. Kávu dělá barista nikoli přístroj, proto by barista měl kávovar vždy vypínat sám po té, co si stopuje čas a vidí množství vyextrahovaného nápoje. Každá dávka kávy se totiž na kávovaru chová jinak. Jednou se kávovar sám vypne za 26 sekund, jindy za 29 sekund – záleží na aktuálním množství a hrubosti mletí (i na sebelepším mlýnku je to pokaždé trochu jiné). Já vím, tři vteřiny se nemusejí zdát moc, ale v chuti kávy je to zcela zásadní rozdíl. Po té, co se kávovar sám vypnul, začala baristka chystat servis, tudíž má káva stála pod kávovarem ještě dobrou minutu a půl, což její chuti nepřidalo.

“Kávu dělá barista, nikoli přístroj”

Kávový Maniak

Co se týče servisu a celkové rychlosti obsluhy, vše bylo naprosto správně. Espresso jsem dostal ve větším šálku s konvičkou horké vody a skleničkou studené vody na zapití. Přiznám se, že chuť jsem čekal horší, než ve skutečnosti byla. V šálku bylo o trochu více kávy, než by mělo být (tipnul bych si cca 40 – 45 ml, přičemž espresso má mít 30 ml). Chuť byla ze začátku trpce kyselá a konec přecházel do čokoládové hořkosti.  Byla cítit typická kyselá trpkost, jaká je cítit pro přeextrované kávy (přeextrovaná káva je taková, která je namletá příliš na jemno, tudíž teče delší dobu, než se naplní šálek). Přeextrahovanost byla také viditelná přímo v šálku. Crema nebyla moc vysoká (důvodem bylo i dlouhé stání kávy pod kávovarem) a srážela se v espressu (tvořila na hladině takové malé ostrůvky). To je známka toho, že káva v sobě má kyselinu, která tam nemá co dělat. Často to dělají právě velmi jemně namleté kávy (přeextrahované kávy).

I přes výše uvedené nedokonalosti v přípravě byla káva pitelná až dobrá a já mohl zkusit hádat, co to piji. Cítil jsem ke konci typickou kakaovou hořkost, jako mají brazilské kávy. Po té, co jsem se obsluhy zeptal, co za kávu to piji, byla mi Brazílie potvrzena. Bohužel jsem se, jako dost často, nedozvěděl, jaký přesný druh z jaké brazilské plantáže to je. Tuto informaci jsem zjistil až později, poté, co jsem si ji přečetl nad barem – byla to Brasil Fazenda. I když obsluha může spoléhat na to, že si zákazník přečte za barem, jaká tato káva je, je nutnost mu to vždy říci. V dobrých kavárnách by to měla obsluha dělat zcela automaticky i bez dotázání. Když už se na to ale někdo zeptá, měla by mu být poskytnuta kompletní informace. Jsem ale velmi rád, že jsem dostal alespoň základní odpověď rychle a bez zaváhání.

Cappuccino a jiné mléční nápoje

Jsem přesvědčen o tom, že kdyby v Dialog cafe vychytaly mouchy, které jsem vám popsal, káva bude vynikající. Takto byla bohužel pouze přijatelná. Přijatelnost chuti ale samozřejmě vztahuji na sebe a kávové maniaky, jinak si myslím, že „normální“ zákazník musí být s chutí zcela spokojen. Bohužel jsem již neměl čas na to, objednat si cappuccino, ovšem měl jsem štěstí, protože si jej objednali zákazníci u vedlejšího stolu, tak jsem alespoň viděl přípravu a výsledný produkt. Musím říci, že pro ty z vás, co máte rádi kávu s našlehanou mléčnou pěnou je Dialog cafe správná volba. Příprava byla naprosto precizní (když nehodnotím nedokonalosti v přípravě espressa, ze kterého se cappuccino dělalo). Mléčná pěna byla dokonale našlehána a cappuccino vypadalo krémově a lahodně.

Nápojový lístek a cena kávy

Dalším milým překvapením pro mě byl fakt, že na nápojovém lístku nemají žádné hlouposti, typu frapučíno a turek. Ceny jsou zde rovněž velice přijatelné, na to, že se kavárna nachází v blízkosti Pradědu, což je velice turisticky zajímavé místo. Za espresso jsem zaplatil 40,- což je cena, se kterou vůbec nemám problém i přes pár chybiček, co káva měla.

A závěrem?

Abych to nějak shrnul. Dialog cafe je místo, kde dostanete dobrou (i když ne exkluzivní) kávu za dobrou cenu v nádherném útulném prostředí. Proto tuto kavárnu nabízím všem, kteří hledají klidné místo s dobrou kávou. Pouze musím kávové maniaky upozornit, že to není z kaváren, kde dostanete exkluzivní kávu. Ale kdo ví, možná za nějakou dobu, až na sobě zapracují, budou mít nejlepší kávu široko daleko. Osobně si myslím, i když jsem navštívil v okolí jen tuto jednu kavárnu, že nejlepší kávu široko daleko mají stejně.

“Více než přijatelná káva v krásné kavárně na konci světa”

Martin Zapletal

Díky všem, co jste přečetli tento článek až k úplnému konci. Budu rád, když se dostane i k vašim známým a společně s nimi začneme objevovat kvalitní kavárny.

Váš Kávový maniak…